Proppen

Proppen

Wat is proppen?

Proppen is wanneer een kind te grote happen neemt, of meerdere happen snel achter elkaar neemt, waardoor de mond te vol zit. Het wordt dan moeilijker om controle te houden over het voedsel en om te kauwen.

(Ik schrijf in deze post over kinderen, maar ook volwassenen kunnen natuurlijk proppen 😉 )

Waarom zou een kind proppen? En wat kun je doen wanneer je kind propt?

💡Mogelijke redenen voor proppen:

✏️Het kind eet zelf en heeft nog niet voldoende geleerd om een hap van de juiste grootte te nemen, of om met zijn vingers kleine stukjes op te pakken. Let op: het kan per substantie/voedingsmiddel verschillen, hoe goed een kind dit al kan.
✏️Uitproberen. Een kind weet simpelweg nog niet dat het in de problemen komt als het de mond te vol stopt. There’s only one way to find out! Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn.
✏️Te weinig bewustzijn in de mond. Sommige kinderen voelen met name bij zachte dingen, te weinig wat er in hun mond gebeurt.

💡Wat kun je doen wanneer je kind propt:

✏️Laat je kind gewoon verder oefenen. Het proppen kan een fase in de ontwikkeling zijn die erbij hoort. Door te doen, leert een kind vanzelf zijn grenzen kennen.
✏️Pas de grootte van de stukjes aan, aan de mogelijkheden van je kind. Zo kan je kind zelf eten, maar kan hij minder proppen.
✏️ Maak aanpassingen aan het eten, die passen bij de ontwikkeling van je kind én uitdagend genoeg zijn, zodat het kind iets nieuws leert.

Als je zorgen hebt over het proppen van je kind, of het brengt stress tijdens de maaltijden, bijvoorbeeld door dat je kind zich vaak verslikt, dan is het verstandig om een preverbaal logopedist in te schakelen.

#proppen #baby #peuter #dreumes #logopedie #preverbalelogopedie #babysetenzelf #rapley #kleintjesmethode #etenendrinken #flesvoeding #borstvoeding #kauwen #therapie #voedingsproblemen

Over de auteur

Gebruiker avatar

Maaske administrator

Maaske Treurniet is preverbaal logopedist bij Volmondig Logopedie. Zij werkt met 0-2 jarigen die problemen hebben met drinken, eten of communiceren.

Geef een reactie