Heeft het knippen van het lipbandje een positieve invloed op de (borst)voeding?

Heeft het knippen van het lipbandje een positieve invloed op de (borst)voeding?

De onderlip en bovenlip hebben ieder hun eigen frenulum. Dit heet het lipbandje, lipriempje of lipfrenulum.

Soms krijgen ouders het advies dit te laten knippen, laseren of behandelen met elektrotoom om de (borst)voeding te verbeteren. Heeft dit een positieve invloed op de (borst)voeding? Wat zegt de wetenschappelijke literatuur?


Even wat feiten op een rij:

1. 83 – 93 % van de baby’s heeft een kort lipbandje. (Post & Hendriks, 2018). Dit kan beschouwd worden als fysiologisch normaal. (Baart & Bosgra, 2004). Uit onderzoek blijkt dat, met de huidige classificaties, het niet mogelijk is om een betrouwbare beoordeling te doen van wat een kort lipbandje is. (So, Jenks, Ryan, Tunkel, McKenna Benoit & Walsh, 2022).

2.  Het is een misverstand dat de bovenlip naar buiten gekruld moet zijn tijdens de borst- of flesvoeding.
De ónderlip moet naar buiten gekruld zijn, omdat de mond wijd om de tepel heen moet en de tong tijdens het zuigen over de onderkaak ligt.
Echter, de bovenlip dient neutraal te zijn of licht naar buiten gekruld. (Bron: Wambach & Spencer).

3. Er zijn ook mogelijke tandheelkundige gevolgen van een kort lipbandje. Onder andere: een kort lipbandje kan zorgen voor ‘pockets’ boven de voortanden, waar vuil in kan blijven zitten. Poetsen is dan heel moeilijk en de tanden kunnen hierdoor beschadigen. Dit kan een reden zijn het lipbandje te behandelen in overleg met een tandarts. (Baart & Bosgra, 2004).

4. Het is heel moeilijk te bepalen of de voeding verbetert door deze ingreep. In bijna alle gevallen worden in Nederland namelijk het lipbandje en het tongriempje op dezelfde dag behandeld. Wanneer de (borst)voeding vervolgens beter verloopt, is dus niet te zeggen of dat het resultaat is van de behandeling van het lipbandje, of van het tongriempje.  (Post & Hendriks, 2018). Van een kort tongriempje is uit wetenschappelijk onderzoek wel bekend dat dit van negatieve invloed is op de borstvoeding.

Mijn advies?
Besef dat het ongelofelijk ingewikkelde materie is en dat iedere situatie anders is. Stel vragen aan je zorgverlener, bespreek de informatie met je partner of iemand anders die je vertrouwt. Vraag eventueel bedenktijd zodat je een zorgvuldige afweging kunt maken over een eventuele ingreep.

De aangewezen persoon om je te helpen bij borstvoedingsproblemen, is een lactatiekundige en bij flesvoedingsproblemen een preverbaal logopedist. Schakel ze in, want daar zijn ze voor.

Bronnen

Baart J. & Bosgra, J. (2004). Te kort of hypertrofisch frenulum van de bovenlip. Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde, 111, 174-178.

Post, E.D.M., Hendriks, J.K. (2018). Strakke lipriempjes bij neonaten, de zin of onzin van behandelen. Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg 50, 58–63.

So, R. J., Jenks, C., Ryan, M. A., Tunkel, D. E., McKenna Benoit, M. K., & Walsh, J. M. (2022). Upper lip tie: A novel classification scale with improved inter-rater reliability. Laryngoscope investigative otolaryngology, 7(5), 1611–1617.

Wambach K., Spencer B. (2019). Breastfeeding and human lactation (6th ed.). Jones & Bartlett Learning.

Over de auteur

Gebruiker avatar

Maaske administrator

Maaske Treurniet is preverbaal logopedist bij Volmondig Logopedie. Zij werkt met 0-2 jarigen die problemen hebben met drinken, eten of communiceren.

Geef een reactie